Hoofdmenu

Secundair menu

Biografie Fiore Faddegon

Sophia Wilhelmina Faddegon (16 maart 1920), roepnaam Fiore, groeide op als jongste van vier kinderen. Fiore overleed op 16 mei 1999.

Haar werk omvat schilderijen in olieverf en acryl; op linnen, paneel en papier. Aquarellen, gouaches, reliefs van hout, klei en steen, beeldhouwwerken van hout, klei en steen. Tekeningen in pastel, potlood of pen of in gemengde technieken. De onderwerpen die ze voor haar werk kiest zijn zeer gevarieerd: de mens en zijn ontstaan, moederschap, liefde, muziek, mode, bloemen, milieuvervuiling, Griekse mythologie. Het geheel geeft een beeld van de ontwikkeling die ze heeft doorgemaakt.
     
Ondanks haar vele portretopdrachten, waaronder van familie en vrienden, is er niet veel werk van haar hand te vinden buiten haar atelier in Lopik. Ze kon moeilijk afstand doen van eigen werk en heeft maar enkele tentoonstellingen gehouden. Er is werk van haar te vinden in Nederland, Belgie, Frankrijk, Zwitserland, Engeland en de Verenigde Staten.
     
De laatste jaren van haar leven leed Faddegon aan de ziekte van Alzheimer. Daardoor veranderde de aard van haar werk. Het is opmerkelijk dat haar werk uit die periode grote overeenkomsten vertoonde met het latere werk van Willem de Kooning, de kunstenaar van Nederlandse origine die in de Verenigde Staten beroemd werd. De Kooning leed op latere leeftijd ook aan Alzheimer.

Levensloop: lees verder

U bent hier : Home / Biografie Fiore Faddegon