Hoofdmenu

Secundair menu

Levensloop

Vader Faddegon had samen met zijn broer een zaak in fournituren voor klokken en horloges te Amsterdam. Hij is ook de oprichter geweest van het toenmalige Klokkenmuseum dat eerst gehuisvest was in het Amsterdamse Stedelijk Museum en later naar Utrecht verhuisde en nu nog bestaat als onderdeel van het Goud-, Zilver en Klokkenmuseum te Schoonhoven. Vader was ook redacteur van het Tijdschrift voor horlogemakers uitgegeven door de gebroeders Faddegon. Later verhuisde de familie naar Bussum. Muziek was belangrijk in de familie. Ieder kind leerde een instrument te bespelen. Er werden dan ook "kamerconcerten" gegeven voor viool, piano en cel; Fiore bespeelde de triangel.

Fiore was tien jaar toen haar vader overleed. Het gezin moest van de sterk gereduceerde inkomsten zien rond te komen. Die moeilijke tijd, de crisisperiode in de jaren dertig en de oorlogsjaren hebben een zekere stempel gedrukt op haar latere leven. Zoals het zelf maken en vermaken van kleding in plaats van kopen in de winkel. En in de kunst het gebruik van goedkope materialen en het betekenen van beide zijden van een vel tekenpapier. Geld voor pianolessen was er niet meer. Haar pianolerares heeft haar een poos kosteloos les gegeven totdat ook de treinkosten te hoog werden. In die periode ontdekte de pianolerares ook dat haar altstem mogelijkheden bood voor een zangcarrière. Geldgebrek verhinderde dat. Na een gymnasiale opleiding kreeg ze privélessen van Gooise kunstenaars. Daarna de kunstacademie van Amsterdam. Contacten in Amsterdam met beeldhouwer Johan Polet, goudsmid en koperslager Pim Polet, vioolbouwer Maree en andere kunstenaars hebben ongetwijfeld invloed gehad op haar werk.
    
In die periode heeft ze veel portretten geschilderd o.a. van de familie Kreymborg van de kledingzaken. Later ook van de familie Daniëls, importeur van Junghans klokken. Haar gave om mensen snel te doorgronden maakte het haar mogelijk om het innerlijk van de geportretterde aan het schilderij mee te geven. Ze heeft ook veel kinderportretten gemaakt. Het feit dat ze goed met kinderen kon omgaan en er snel een relatie mee kon opbouwen maakte het werken met kinderen gemakkelijker.
     
Ze is ook enige jaren lerares tekenen geweest op de rijkshbs, Gemeentelijk Atheneum en College Blaucapel te Utrecht. In die jaren ontmoette ze haar huidige echtgenoot R.A. Smith. Tijdens dat huwelijk ontstonden werken die haar veelzijdigheid tot uitdrukking brachten. Het gebruik van verschillende materialen, verschillende technieken en gevarieerde onderwerpen.

U bent hier : Home / Levensloop